joi, 16 septembrie 2010


Mircea Cărtărescu participă, în perioada 3-7 septembrie, la Mantova, la unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură din Italia, "Festivaletteratura", unde va susţine sâmbătă, 6 septembrie, o prelegere cu titlul "La farfalla come paradigma del mondo" ("Fluturele ca paradigma a lumii").





Festivalul de literatură de la Mantova a ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi se bucură atât de prezenţa celor mai cunoscuţi autori italieni, cât şi de cea a unor importanţi scriitori din 70 de ţări.






Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului italian prin volumele sale "Travesti" (2000), "Nostalgia" (2003) şi "Orbitor. Aripa stangă" (2007) apărute în traducerea lui Bruno Mazzoni la Editura Voland.






În cadrul festivalului, Mircea Cărtarescu va susţine în seara de sâmbătă, 6 septembrie, la Biblioteca civică "Baratta" o prelegere cu titlul "La farfalla come paradigma del mondo" ("Fluturele ca paradigma a lumii"), potrivit unui comunicat al editurii Humanitas.


Prelegerea va fi urmată de un dialog pe teme literare cu scriitorul român Mircea Mihai Butcovan, autorul romanului "Allunaggio di un immigrato innamorato" ("Aselenizarea unui imigrant îndrăgostit").






Duminica, 7 septembrie, publicul prezent la biserica "Santa Maria della Vittoria" va redescoperi alături de Mircea Cărtărescu şi de scriitorul german Joseph Zoderer sensurile cuvintelor "soartă" şi "patrie".


Dezbaterea se înscrie într-un proiect iniţiat de bine-cunoscutul lingvist italian Giuseppe Antonelli, care îşi propune recuperarea sensului şi a nuanţelor cuvintelor în cadrul unui nou vocabular european, se arată în comunicatul de presă al editurii Humanitas.





Festivalul se desfăşoară sub patronajul Primariei şi Provinciei din Mantova, al regiunii Lombardia şi al Reprezentanţei în Italia a Comisiei Europene. Prezenţa scriitorului Mircea Cartarescu la acest eveniment este susţinută de Accademia di Romania din Roma.


Sursa: NewsIn


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu